Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2010 19:26 - Лека нощ, деца и майки
Автор: virginblack Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2933 Коментари: 10 Гласове:
3

Последна промяна: 29.02.2012 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ледената крлица живеела на север, на север, където е винаги нощ  снегът е толкова висок, че дори не можела да излезе от снежния си замък. Живеела сама с няколко виетнамки, които намерили работа в кризата само там и един български готвач, който винаги бил пиян... да забрави. Ледената Кралица –за кратко Лека, имала легло от лед, чашки от лед, завивки от сняг (опреснявали ги всеки ден), една ледена птичка, която никога не чучуригала и едно ледено кученце, което не я правело Дамата с кученцето. Персоналът изгивал от студ, ама какво да се прави- нарича се оцеляване.

Лека била много красива. Кожата й била мека като памук, макар и много бяла, като восъчна. Рядко избивала руменина. Само понякога нощем когато мечтаела за Ледения Принц, какъвто нямало. Била мълчалива и нещастна , дори злобна. Ама какво да прави- семеен бизнес, не мож го заряза и да оставиш майка си и баща си да се обърнат в гроба я. Понякога ледените й депресии избивали в ярост и тогава пращала на хората виелици и бури и с магическия си бинокъл гледала как хората се борят със студа. Но напоследък дори това не я радвало. Загубила апетит и говачът сериозно се притеснил за работата си. Станала нефелна и дори забравяла, че пие чай от ледена чашка и оставяла посудата да се разтопи.

Един ден решила да излезе на разходка. Сложила леденото си наметало и с магически ръце проправяла път сред снежните преспи. Не щеш ли на земята зърнала едно плюшено мече с бележка на него “За Гошко от квартал Славейков, Бургас”. Помислила си “Оня заблуден дядка по Коледа пак е объркал пътеката, кой знае колко брендита е изпил  и си е изтървал половината багажи на Коледа”.Взела мечето и го занесла у дома. Опитала се да го накара да говори, ама то седяло като …плюшено мече. После се сетила, че на нея никой не носел подаръци за Коледа и се сдухала като се сетила за прегоялата пуйка, дето била сервирана на ледената й маса на Коледа.

Мислила няколко дни и решила да иде да виде тоз Гошко какво му е толкова специалното, че е заслужил подарък. Извикала един от най- бързите си ветрове- Духни Ветре, за кратко- Духни и му казала “Заведи ме бързо в Славейков в Бургас”. Духни отворил картата и взел да се кьорави, после готвачът, който бил от квартал Зорница в Бургас му се врурнал на помощ (изкарал бакшиш).

Лесна яхнала Духни и за миг били пред прозочето на Гошко. Гошко бил бебе на годинка и месец. Спял кротко в бебешкото си креватче, а маика му безнадеждно плачела в кухнята, че пак не стигали парите. Лека сефте виждала бебе и сълзи. Усетила силно пропукване в сърцето. Все едно се пукали ледените пластове около Антарктида. Свила се от болка. Гледала през прозорчето как жената заравя пръсти в косите си и духа носа си и бърше сълзи в ръкава си и не знаела какво да прави. Дом, бебе, мама, сълзи, мирис не нещо ново. Кралиците умеят всичко казала си Лека. Но за първи път не знаела какво да направи.  Влязла, задушавайки се от жега в стаята на Гошко и се надвесила над креватчето му. Сърцето й пукнало пак. Оставила плюшеното мече до главичката на пухкавото същество и излязла тихо, яхнала Духни пак и се прибрала у дома.

Седнала на ледения си трон и се замислила. Тогава усетила нещо топло и солено да тече по восъчно белите й бузи. Сърцето й се свивало все повече и повече. Не спала няколко дни. Една сутрин изкомандорила да извикат Южняка. Ветровете се зачудили каква е тая работа. Дошъл той и се затворили с Лека в една стая няколко часа.

На другия ден пред ледения дворец на Лека се изкиприл огромен замък облянн в топлинка и слънце и зеленина. Имало и пързалки и катерушки и удобни меки легла и храна и топлинка и бебешки басейни. Лека нарекла замъка си “Дом за теб, дете”.

Всички забравени, болни, изоставени, бити, експлоатирани,гладни, нещастни деца били доведени за час с магическата сила на Лека. Тя все не вярвала, че тези деца са толкова много. Наложило се да направят не един, а много замъци и да назначат персонал. Били стотиците деца на Лека. Тя все повече и повече прекарвала времето си с дечицата си и почти не стъпвала в ледения си дворец. Дошли 12 феи да й помагат и да се грижат и да учат децата на …чудеса. И децата ставали феи, феите на Ледената Принцеса и се научили как да правят пролет от лед- най- важното било да накараш леденото сърце да се сгрее и да изкопчиш една сълза или усмивка. Градините на Ледената Принцеса били винаги шумни и детски смях кънтял по 24 часа.

Знам, че не е за вярване, ама я се опитайте да ми отговорите: къде отиват всички забравени деца? Я се опитайте да обясните на едно 6 годишно дете какво става с децата без родители….На мояда дъщеря това място й хареса. Все пак предпочете да си остане с мен. 

Мили, родители, ако не знаете какво да си правите децата, ако ви пречат, само повикаите някоя от феите и тя ще отведе нежеланото от вас дете на топло място, където то ще е щастливо. Между другото “Дом за теб, дете” е безплатен.





Тагове:   майки,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sowhat - ех гери гери
04.01.2010 21:13
какво голямо сърце си , мамо
цитирай
2. grobari - :)
05.01.2010 21:05
почуствах дежаву и раздвоение на личноста по едно и също време,докато четох приказката-пак се почуствах,като бивъс и бътхед в едно...и накрая така ми се приспааааа...едно топло,уютно и снежно...
цитирай
3. virginblack - bah go
06.01.2010 12:37
pak li zvu4i 6izofreni4no, be :)))
цитирай
4. анонимен - Жива и здрава!
06.01.2010 15:05
Изчетох всичко за ден:)
И аз съм бил на подобно място, ако ме питаш обирай си крушите, акъл те лъже ако си мислиш, че ставаш силна там, а не си силна по подразбиране, след време ще остане само спомен като за нещо нереално.
На такива места не се става силен, става се боксова круша или робот.
Знаеш английски можеш да вземаш повече, на по-бяло място, парите са си пари. Козарите са си козари нявсякъде, няма да ги промениш.
цитирай
5. анонимен - Случаен читател
07.01.2010 04:37
Интересни истории пишете.
За хората, живеещи в чужбина всичко това едва ли е нещо ново. Ако пък сте завършили журналистика се учудвам че прибягвате до вулгаризми и нецензурен език тук и там. Животът ви в Кипър изглежда май хич не е розов. Защо ли изобщо седите все още там?
За човек с достатъчно познание на езици, компютърна грамотност и прочие се учудвам ако не може да си намери сносна работа , та дори и в България. А сега защо не и в цяла Европа?
наистина животът в България изглежда че е поскъпнал, но седят ли хиляди жилища из татковината празни и не се ли обезлюдяват балканските селца и градове по бързо отколкото някога по време на войните и кланетата?

Предполагам че подобни истории вече могат да бъдат разказани не само за Къпърските селца а и за всяко малко или средно българско градче...
Естествено е човек отрасъл и свикнал на живота и порядките в столицата да изпитва известни неудобства... Доколкото знам Кипър е извън ЕС или пък беше приет почти по същото време с България. А да не говорим за северния Къпър дето сигурно все още си е отоманско...

Тия периферии на евросъюза няма как от един път да се европеизират. Може би с усилията на хора като теб това ще стане по-бързо, но ева ли евтините виетнамки ще допринесат много за това.
Ако искате да се чувствате човек и да ви уважават, да зачитат правата ви - тогава може би трябва да дойдете в Америка. Но тогава оплакванията ви за тежък и непосилен труд може да изглеждат прекалени, щото в Америка доста се работи, за сметка на това обаче извънаредния труд се плаща.
цитирай
6. virginblack - kym slu4aen 4itatel
07.01.2010 10:11
Kipyr e dosta predi nas v EU. Angli4anite sa napravili 4udesa tuka, vse pak sa bili tyahna koloniya. Za rabota ne mi govori kak 6te me upla6i, za6toto tuka se ba4ka po 16 4asa na den. Izpolzvam vulgarizmi, za6toto ne mislya 4e jivota ne e vulgaren i ne namiram po-podhodya6ta duma ot 6iban, taka 4e da me razberat horata. Kakvo predlaga6 da izpolzvam? Dumite sa si dumi, dali ni haresvat ili ne- druga rabota. Taka se izrazyavam v normalniya jivot, ne vijdam za6to rqbva da zvu4a razlli4no.
Zavry6taneto mi v BG bi bilo travma za deteto mi, koeto za ogromno moe syjalenie obi4a tova myasto. Nyakyde byah pisala za u4ili6tata i za lipsata na nasilie, narkotici i prestypnost. Tuk horata ne si zaklu4vat ni kolite ni ky6tite. Znae6 li kakvo mi kaza kogato napravih opit da zaminem- Az ne sym kufar da me vla4i6 kydeto na teb ti haresva,az iskam da u4a tuk. Tq e na 6 godini, opredeleno znae kakvo iska sega.
цитирай
7. анонимен - Случаен читател
07.01.2010 22:20
И аз както предишния анонимен бих ти казал да се разкараш от Кипър. Не ти е там мястото момиче! А и не е работа да питаш дъщеря ти къде да живеете. Дъщеря ти ще хареса и ще се приспособи на всяко място, където я заведеш. Тя не познава други места и не може да направи реална съпоставка.

По важното е сега ти да намериш своето място, а така и да си по-полезна за дъщеря си. Защото утре един ден ще тръгнеш да обвиняваш дъщеря ти че заради нея си се гърчила та тоя шибан остров... А дъщеря ти един ден няма да се поколебае да те обвини че не си и осигурила приказно бъдеще...
Най-малкото което можеш и трябва да направиш е да си всемеш 2 седмици отпуска, да изведеш дъщеря си от там, да и покажеш че има и други хубави места по света и след това да решите кеде е вашето място. Използвай силните страни от твоя житейски и професионален опит, както и образованието ти. Ти можеш.
Кипър и кипърските овчари не те заслужават, там не е твоето място. Едва ли би искала дъщеря ти да стане един ден киприотска снаха...
цитирай
8. grobari - ми аз съм израстнал в циганска ма...
08.01.2010 04:55
ми аз съм израстнал в циганска махала и в края на 70-те до края на 80-те нямахме ключ за къщата ни.никога не сме били обирани.случвало ми се е да си забравя колелото сутринта пред магазина и като се сетя че съм го забравил там след обед си беше все още там.сутрин млекото се оставяше пред сладкарницата и никой не го крадеяе,дори напротив-хората от нощните смени си взимаха призори млеко и оставяха стотинки.
двоумя се сега кво да направя-да стана прав и да се тупна в гърдите,провиквайки се'булгар,булгар!' или да махна пренебрежително с ръка:'какво,америка ли?!'
...нещо напоследък се циркулирам около алеко...
цитирай
9. grobari - пп
08.01.2010 04:57
и говорейки за журналистика-душа,ти имаш наистина талант за гонзо журналистика!тва много ми липсва-българска гонзо журналистика!ама не като тоя тюфлек карбовски!
цитирай
10. virginblack - kym anonimen
09.01.2010 10:01
Uvajavam mnenieto i go spodelyam do golyama stepen. Kipyrska snaha li??? Tova nikoga ne moje da stane. Tya e tolkova chista i nepodpravena, che te ne ya haresvat. Priyatelite i tuk sa angliiski i bylgarski deca. A da legne6 v krevat s kipyrec...mi de da znam, nyakoi bylgarki gledamsa se zadomili tuka za nyakoi lev pove4e. Tehen problem. Da se opravyat. Kakto ve4e kazah Kipyr e samo eksperimentalno- obrazovatelen etap ot jivota mi. Nau4i me na mnogo. Kogato doide vremeto 6te mu kaja sbogom. Ima vreme za priklu4eniq. A az vinagi ucelvam momenta, trqbva da si 100 % siguren v tova.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: virginblack
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1512832
Постинги: 391
Коментари: 1731
Гласове: 5232
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930